Malerier til i alt 3,5 milliarder kroner - her er historien om tidens største kunsttyveri.
Om natten, den 18. marts 1990, standsede en rød Dodge Daytona ikke langt fra indgangen til Isabella Stewart Gardner Museum i Boston, Massachusetts.
Der sad to mænd i bilen, og de var begge iført falske politiuniformer. De sad i bilen i mere end en time, formentlig for at undgå at blive set af de mennesker, der forlod en St. Patrick's Day fest ikke langt derfra.
Inde på musset var der to nattevagter på arbejde. Vagten Richard Abath havde ca. kl. 0100 afsluttet sin runde på museet, og han ankom til receptionen ved indgangen, hvor han blev afløst af den anden vagt, der derefter påbegyndte sin runde på museet. Efter at den anden vagt var gået, gik Abath hen til hoveddøren, som han hurtigt åbnede og lukkede. Han forklarede efterfølgende til FBI, at dette var en fast rutine, som han var blevet instrueret i for at sikre, at hoveddøren var korrekt aflåst. FBI har ikke kommenteret yderligere på dette.
Kl. 0124 ringede dørklokken til museet. Abath gik hen for at se, hvem det var. De to mænd i politiuniformer stod udenfor og oplyste, at de var blevet tilkaldt grundet nogle forstyrrelser på stedet. Abath vidst godt, at det var strengt forbudt at lade personer komme ind på museet efter lukketid, men var ikke sikker på, om dette også gjaldt politiet. Abath var overbevist om, at der var tale om rigtige politifolk, og han lukkede dem indenfor på museet.
Da betjentene var kommet indenfor sagde den ene, at Abath så bekendt ud. Betjenten oplyste dernæst, at der var en arrestordre på Abath. Abath trådte ud af receptionen, hvor den eneste alarmknap til politiet sad. Han blev strakt spurgt om hans ID, bedt om at stille sig med fronten mod muren og blev dernæst ilagt håndjern. Abath troede først, at der var tale om en misforståelse, indtil det gik op for ham, at han ikke var blevet visiteret, ligesom han kunne se, at den ene betjents moustache var lavet af voks.
Den anden vagt kom få minutter senere. Han blev også strakt ilagt håndjern, hvortil han spurgte hvad begrundelsen for anholdelsen var. Betjentene oplyste dertil, at de ikke var blevet anholdt, men at det var tale om et røveri. Vagterne blev efterfølgende ført ned i museets kælder, hvor de blev låst fast til nogle vandrør, ligesom de fik gaffa-tape om munden, hænderne og fødderne.
I løbet af mere end en time gik røverne på rov på museet. Da de var færdige på stedet, gik de ned til vagterne og udtalte: "I hører fra os igen om et år". Vagterne eller museet har dog aldrig set eller hørt mere til røverne.
Den efterfølgende morgen blev museumspersonalet mødt af et gruefuldt syn. I alt 13 malerier var stjålet fra museet til en samlet værdi på mere end 500 millioner dollars (3,5 milliarder kroner), og dermed det største kunsttyveri i historien. Værkerne var malet af kunstnere som Rembrandt, Vermeer, Degas, Manet og Flinck.
En fantomtegning af de to røvere.
På trods af en ihærdig indsats af FBI og flere andre, er der til dags dato endnu ikke foretaget en eneste anholdelse, ligesom ingen af værkerne er dukket op. Sagen er derfor stadig åben, og der er på nuværende tidspunkt en dusør på 5 millioner dollars (35 millioner kroner) for oplysninger om maleriernes lokation.
Værkerne blev i sin tid indkøbt af Isabella Stewart Gardner (1840–1924) med intentionen om, at de skulle opbevares permanent på udstilling sammen med resten af hendes samling.
På museet hænger de originale - og tomme - rammer stadigvæk. Dels for at gøre opmærksom på, at de er stjålet, og dels for at holde pladsen til når malerierne engang - forhåbentlig - kommer tilbage til deres rette ejermand.
Eksperter undrer sig stadig over valget af tyvekosterne. På trods af den enorme værdi af den stjålne kunst, blev der efterladt flere malerier, der var mere kostbare end de stjålne. Malerier som røverne uden problemer kunne have medbragt. Dette sammenholdt med, at mange af rammerne var kraftigt beskadiget - hvilket indikerede, at røverne ikke var vant til at håndtere malerier - får flere eksperter til at tro, at røverne ikke selv havde forstand på kunst.
Ifølge FBI blev de stjålne malerier bragt til Philadelphia, hvor de blev forsøgt solgt i starten af 00'erne. FBI mener, at røverne var fra mafiaen, der huserede i New England. FBI har ligeledes to mistænkte, hvis identitet dog ikke er blevet offentliggjort, ligesom de begge er døde den dag i dag.
Et rygte går dog på, at Boston-gangsteren Bobby Donati havde en finger med i spillet. Bobby blev dræbt i 1991 under en bandekrig, og er aldrig blevet afhørt til sagen. Bobby blev blandt andet kort før røveriet set på en natklub med en sæk politiuniformer.
Der er også beviser, der tyder på, at Conneticut-gangsteren Robert Gentile kender til maleriernes placering, selvom han selv nægter ethvert kendskab til dette.
I 1994 modtog museet et brev hvori der blev krævet 2,6 millioner dollars (18 millioner kroner) for de stjålne malerier. Museet skulle svare tilbage på brevet via en kodet besked i avisen "The Boston Globe". Beskeden blev udgivet i avisen, men førte ikke til noget.
I august 2015 frigav politiet en overvågningsvideo fra natten før røveriet. Politiet er af den overbevisning, at overvågningen viser en slags generalprøve på røveriet.
På overvågningen kan man se to mænd. Den ene er ikke identificeret, hvorimod den anden er identisk med Richard Abath. Abath lukker døren op for den uidentificerede mand, der går med ind på museet to gange af et par minutters varighed. Herefter forlod manden stedet og kørte derfra. Politiet bekendtgjorde, at dette åbnede op for nye efterforskningsskridt, særligt i forbindelse med Abath som en mulig medgerningsmand. Begge vagter blev ved afhøringerne i forbindelse med røveriet erklærede for uopfindsomme til at kunne have været en del af planen.
Røveriet er til dags dato stadig uopklaret, og alle malerierne er forsvundet. Måske findes de derude - finder du dem kan du indkassere dusøren på 35 millioner kroner.
Husk du kan altid finde en masse flotte malerier til salg på vores shop. Her har vi abstrakte malerier og malerier til stuen. Eller se vores oversigt i vores galleri.
Er du i stedet på udkig efter plakater kan vi også klare det. Vi har ligeledes et stort udvalg af moderne grafiske plakater.