Malerier - Her er en håndfuld interessante facts omkring malerier

Malerier - Her er en håndfuld interessante facts omkring malerier

Malerier - Her er en opsamling af facts om malerier

 

Hvor længe har maleriet eksisteret?

Der er fundet malerier, kunst, udsmykning eller hvad man nu skal kalde det for, helt tilbage fra dengang mennesket boede i huler. De ældste malerier som vi kender til er mere end 30.000 år gamle og findes i Chauvetgrotten i Frankrig. Huleboerne malede på klipperne med rød okker (ler) og sort pigment. Deres malerier forestillede primært dyr. Der er fundet afbildninger af heste, mammutter, løver, urokser, næsehorn samt mennesker på jagt efter disse. Der er ikke helt enighed om betydningen af denne huleudsmykning. Nogle eksperter mener, at huleboerne forsøgte at fange dyrenes sjæl eller ånd, hvorimod andre mener, at der mere er tale om praktiske oplysninger – fx som en lærebog til deres medmennesker.

 

Det er ikke kun i Frankrig, at der er fundet hulekunst fra denne tid – også i Spanien, Indien, Portugal, Kina og Australien er der fundet malerier, der kan dateres ca. lige så langt tilbage i tiden.

 

Hvordan blev Mona Lisa så kendt – og hvad er historien bag dette værk?

Mona Lisa er nok verdens mest kendte maleri. Mona Lisa blev malet af kunstneren Leonardo Da Vinci tilbage i 1503-1506. Man mener, at maleriet blev malet på foranledning af en italiensk velhaver ved navn Francesco del Giocondo, der ønskede et portrætmaleri af sin kone, Lisa del Giocondo. Maleriet blev herefter malet over 3 år og var et værk som Da Vinci arbejdede på periodevis igennem disse år. Da maleriet endelig blev færdigt valgte Da Vinci selv at beholde det, og havde det som regel med på sine rejser.

 

Efter Da Vincis død gik maleriet i arv til hans assistent, der solgte det videre til den daværende kong Francis. Maleriet var herefter et royalt arvestykke frem til den franske revolution, hvorefter det blev anbragt på museet ”the Louvre”.

 

Her forblev maleriet indtil den 21. august 1911, hvor maleriet blev stjålet fra museet. Der gik to år før tyven blev afsløret. Det var en ansat ved navn Vincenzo Peruggia, der havde stjålet det. Peruggia var en italiensk patriot, der mente at maleriet hørte hjemme i Italien. Peruggia gemte maleriet i sin lejlighed i de to år men blev afsløret, da han forsøgte at sælge Mona Lisa til et italiensk galleri. Få uger efter blev Mona Lisa bragt tilbage til the Louvre.

 

Før tyveriet var Mona Lisa ikke sønderlig kendt udenfor selve kunstverdenen, og det var reelt set først i 1860, at selve kunstverdenen begyndte at anerkende værket.

 

Som følge af tyveriet og den efterfølgende returnering steg Mona Lisas popularitet, og dette har holdt ved frem til i dag.

 

Mona Lisa er ikke til salg men skønnedes her i 2016 at kunne indbringe ikke mindre end 800 millioner dollars (ca. 5,3 milliarder kroner).

 

Mona Lisa måler 77 x 53 cm og er malet med oliemaling.                                 

 

Hvilket maleri er verdens dyreste?

I 1955 malede den hollandske abstrakte maler Willem De Kooning (1904-1997) et abstrakt maleri som han døbte ”Interchange”.

 

I 1989 blev maleriet solgt for hele 18,8 millioner dollars (126 millioner kroner). Et meget højt beløb for et maleri. Det skulle dog vise sig, at blive en særdeles god investering for i september 2015 blev maleriet solgt på en auktion til hele 300 millioner dollars (2,01 milliarder kroner). Maleriet blev solgt til den amerikanske milliardær og investor, Kenneth C. Griffin.

 

Hvilket maleri er det dyreste danske maleri?

Den danske kunstner Vilhelm Hammershøi (1864-1916) malede i 1905 maleriet ”Interiør, Strandgade 30”, hvilket er en titel som går igen i flere af Hammershøi værker. I maj 2015 blev maleriet solgt på en auktion til lidt over 21 millioner kroner. Dette er bestemt et imponerende beløb, men milevidt fra de beløb som værste dyreste kunstværker går til nu om dage.

 

Lidt om Vincent Van Gogh

I dag er den hollandske kunstner Vincent Van Gogh (1853-1890) en af verdens mest kendte kunstnere. Han bliver hyldet vidt og bredt som værende en af de mest indflydelsesrige kunstnere og har kreeret malerier, der bliver solgt til svimlende millionbeløb.

 

Helt så rosenrødt var Van Goghs liv dog ikke tilbage i 1800-tallet. På trods af flere hundrede malerier lykkedes det faktisk kun Van Gogh at sælge et enkelt maleri i sin levetid – og dette til et meget beskedent beløb. Han var i det hele taget en ukendt kunstner i hele sit liv, der aldrig fik respekt eller anerkendelse.

 

Van Gogh er udover sine malerier kendt for især to ting – han skar sit ene øre af og han begik selvmord.

 

Der hersker ingen tvivl om, at Van Gogh psykisk var en meget plaget mand, der igennem hele sit liv kæmpede med sine indre dæmoner. En aften truede han sin ellers gode kunstnerven – Gauguin – med et barberblad og senere samme aften skar han et stykke af sit venstre øre af. Han pakkede øret ind i en avis og afleverede det til en prostitueret på det bordel han jævnligt frekventerede.

 

Ikke længe efter blev Van Gogh indlagt på et psykiatrisk hospital, som han senere blev udskrevet fra igen. Van Gogh var dog ikke blevet kureret, tværtimod. Han blev stadig mere uberegnelig og psykotisk.

 

En søndag i 1980 skød Van Gogh sig selv i brystet med en revolver. Van Gogh døde ikke af skuddet. Han besvimede men kom på benene igen og gik til det værelse han havde lejet, hvor en læge blev tilkaldt. Han blev behandlet og fik det overraskende bedre. Dette varede dog kun for en kort stund, og om aftenen dagen derpå døde han.

 

Kilde: Wikipedia

  

Er du selv på udkig efter et nyt maleri eller en ny plakat, så besøg vores galleri, hvor vi har et stort udvalg af malerier til stuen og plakater til hjemmet