Mona Lisa - Historien bag maleriet

Mona Lisa - Historien bag maleriet

Mona Lisa - Historien bag maleriet

 

Mona Lisa. Dette er navnet på det vel nok mest kendte maleri i verden.

 

Kunstværket er malet af den ligeledes verdenskendte kunstner Leonardo Da Vinci og fylder 77 x 53 cm.

 

Leonardo Da Vinci påbegyndte kunstværket tilbage i 1503 i Firenze i Italien og arbejdede på det i mindst 3 år. Maleriet var bestilt af den italienske forretningsmand Francesco Del Giocondo og det skulle portrættere hans hustru Lisa Gherardini. Grundet til, at værket i dag kendes som "Mona Lisa" skyldes at Mona er en sammentrækning af madonna, der betyder "my lady".

 

Uagtet at "Mona Lisa" var et bestillingsarbejde, blev det aldrig overleveret til Del Giocondo. Dels fordi, at Leonardo på trods af at have arbejdet on and off på det i mindst 3 år, aldrig mente, at værket var fuldendt.

 

i 1516 blev Leonardo af Kong Francis inviteret til at arbejde på Clos Lucé tæt på kongens slot. Leonardo medbragt Mona Lisa og har muligvis arbejdet videre på maleriet her. Leonardo arbejdede her frem til sin død i 1519. Mona Lisa var på daværende tidspunkt stadig i hans varetægt. Efter sin død arvede Leonardos assistent, Salai, Mona Lisa sammen med andre af Leonardos kunstværker.

 

Kong Francis købte maleriet for et beskedent beløb og beholdte det i sit slot i Fontainebleau, hvor det forblev indtil Louis den XIV flyttede det til slottet i Versailles. Her hang det fremme indtil den franske revolution i slutningen af 1700-tallet. Efterfølgende blev det flyttet til det verdenskendte museum The Louvre, hvor det også hænger i dag. Det har dog haft et par ture væk fra museet i den mellemliggende periode.

 

Den mest kendte af disse ture var da maleriet blev stjålet tilbage i august 1911. En kunstner gik om morgenen den 21. august ind på museet og så, at maleriet ikke længere hang på væggen. Kunstneren tog kontakt til vagterne på stedet, der troede maleriet var taget ned for at blive fotograferet til et kommercielt forhold. Et par timer senere gik realiteten dog op for vagterne og museet. Mona Lisa var stjålet. The Louvre blev lukket ned i en uge imens efterforskerne arbejdede på stedet og ledte efter spor.

 

Den franske poet Gulliaume Apollinarie blev mistænkt og anholdt, og hans ven Pablo Picasso blev ligeledes afhørt til sagen. Begge blev dog frikendt af politiet.

 

Der skulle gå to år før maleriet igen dukkede op. En ansat på The Louvre ved navn Vincenzo Peruggia havde stjålet kunstværket. Han var gået ind på museet i løbet af dagen, taget maleriet ned og gemt det i et skab. Efter lukketid havde han smuglet det ud, gemt bag hans frakke.

 

Peruggia var en italiensk patriot, der mente, at Mona Lisa hørte hjemme på et museum Italien, idet det var malet i Firenze. Senere beviser tydede på, at Peruggia var blevet opfordret til at begå tyveriet af Eduardo de Valfierne, der efterfølgende fik en kunstner til at lave seks kopier af Mona Lisa med henblik på at sælge dem i USA i den tro, at det var det stjålne og ægte Mona Lisa.

 

Det originale maleri forblev dog hele tiden i Italien i Peruggias lejlighed. Efter to år forsøgte Peruggia at sælge Mona Lisa til bestyrerne af galleri Uffizi i Firenze. Peruggia blev som følge af dette pågrebet af det italienske politi. Mona Lis blev herefter udstillet to uger på Uffizi hvorefter det blev returneret til The Louvre i Frankring. Peruggia afsonede 6 måneder i et fængsel i Italien, hvorefter han blev løsladt og hyldet for hans patriotisme.

 

Tyveriet af Mona Lisa er faktisk grunden til, at det er så kendt i dag. Før tyveriet var der ikke mange udenfor kunstverdenen, der kendte til værket, men som følge af tyveriet blev der skrevet om Mona Lisa i alverdens aviser.

 

Udover tyveriet har maleriet flere gange værket udsat for hærværk. I 1556 blev en del af værket skadet, da en person smed syre på det. Samme år kastede en anden person en sten på kunstværket. Som følge af dette blev Mona Lisa anbragt bag et beskyttelsesglas, hvilket afværgede skade på værket i 1974 hvor en kvinde sprayede rød maling på det, samt i 2009 hvor en russisk kvinde kastede en kop te imod det. Skaderne fra de to første angreb blev restaureret med et fint resultat efterfølgende.

 

I 1962-1963 var Mona Lisa på en verdensturné, hvor maleriet blev udstillet på mange forskellige museer. Før turnéen var maleriet vurderet til at have en værdi på ca. 100 millioner dollars. Dette er da bestemt et beløb, der er til at føle på. Turnéen blev dog en kæmpe succes, og mange millioner mennesker besøgte museerne hvor Mona Lisa blev udstillet, blot for at få et glimt af værket. I dag er maleriet vurderet til at have en værdi på intet mindre end 5,3 milliarder kroner. Dette gør Mona Lisa til det til dags dato mest værdifulde maleri.

 

The Louvre har dog ingen planer om at sælge maleriet på noget tidspunkt.

 

Hvis du mangler malerier eller plakater, og du ikke har råd til et Mona Lisa, kan du finde en stor samling billige malerier og moderne plakater hos galleri Mynewart.dk