Top 10 Bedst sælgende nulevende kunstnere

Top 10 Bedst sælgende nulevende kunstnere

De bedst sælgende nulevende kunstnere

Man hører ofte, at kunstværker først stiger i værdi, når kunstneren bag værket er død. Dette gælder så vidt også for de dyreste malerier, der er blevet solgt i verden, men de bedst sælgende nulevende kunstnere lider dog ingen nød. Nedenfor er listet de 10 bedst sælgende kunstnere, der stadig er i live i dag.

 

 

10. Ed Ruscha (født i 1937) – har solgt i alt 799 værker til i alt 145.630.000 dollars.

Edward Joseph Ruscha IV er en amerikansk kunstner tilknyttet pop-art bevægelsen. Han har arbejdet i medierne af maleri, grafik, tegning, fotografi og film. Ruscha bor og arbejder til dagligt i Culver City i Californien. Hans interesse er især ord og typografi, der er det omdrejende punkt i hans malerier, tryk og fotografier. Det allerførste maleri af Ruscha blev kreeret i 1961 i Paris. Det var et oliemaleri på papir.

 

9. Fan Zeng (født i 1938) – har solgt i alt 1681 kunstværker til i alt 184.211.000 dollars.

Kineseren Fan Zeng bliver kaldt en moderne mester i traditionel kinesisk kunst. Zeng tegner personer, blomster, landskaber og fugle og poesi skrevet med kalligrafi.

Sammen med Zeng Fanzhi og Cui Ruzhuo mætter også Fan Zeng de nyrige kineseres appetit på meget, meget dyr og eksklusiv kunst. Sidste år gav en kunstsamler hele 15 millioner kroner for 'Finishing Touch of the Dragon Eye' på en auktion i Hong Kong.

 

8. Peter Doig (født i 1959) – har solgt i alt 254 værker til en samlet pris på 197.012.000 dollars.

Peter Doig hører til i samtidskunstens superliga - både økonomisk såvel som kunstnerisk. Han deler generation og et vist skæbnefællesskab med kunstnere som Damien Hirst og Tracey Emin fra den såkaldte Young British Artists-generation, som blev udklækket i 1990’erne - ikke mindst takket være reklamemanden og kunstsamleren Charles Saatchis bugnende pengekasse.

Saatchi ejede i mange år et Peter Doig maleri ved navn ”White Canoe” fra 1990, og det skabte overskrifter, da det under højkonjunkturen i 2007 blev solgt af Sothebys som det dyreste maleri nogensinde af en nulevende kunstner for 5,7 millioner pund. Doig har beskrevet det som ”kvalmende” at se sine værkerne solgt for summer, der i monumentalitet forekommer komplet abstrakte og uden forbindelse til den kunstneriske proces, som malerierne er vokset ud af.

 

7. Richard Prince (født i 1949) - har solgt i alt 374 kunstværker til en samlet pris på 199.899.000 dollars.

Den amerikanske maler og fotograf Richard Prince begyndte at kopiere andre fotografers værker i 1975. Hans kendte billede ”Untitled (Cowboy)” fra 1989 er en kopi af en cigaretreklame. Det originale foto er taget af Sam Abell. ”Untitled (Cowboy)” blev det første fotografi, der blev solgt for mere end 1 million dollar hos Christies i New York i 2005. Richard Princes interesse i forbrugerkultur og metode med at kopiere fundne reklamebilleder og andres kunstværker, er knyttet til jævnaldrende kunstnere som Cindy Sherman, Jack Goldstein, Barbara Kruger og Sherrie Levine, der også bruger fotografiet til at sløre grænsen mellem virkelighed og kunstgreb.

 

6. Yayoi Kusama (født i 1929) – har solgt intet mindre end 2657 værker, der har en samlet salgspris på 205.821.000 dollars.

Med base i Tokyo er Yayoi Kusamai igennem de seneste årtier blevet verdenskendt for sit univers af farvestrålende, vidt forgrenede mønstre, der dækker overfladerne på malerier og skulpturer og breder sig ud i hele rummet. Midt i dette grænseløse visuelle univers står Kusama selv, ofte iklædt mønstret tøj, der får hende til at gå i ét med sin kunst.

 

5. Zeng Fanzhi (født i 1964) – har solgt i alt 283 kunstværker, der har en samlet salgspris på 279.113.000 dollars.

Der gik 10 år fra kineseren Zeng Fanzhi solgte sit værk 'Mask Series No 6' til en amerikansk turist i Shanghai for lige over 100.000 kroner, til selvsamme maleri blev solgt videre for 65 millioner kroner på Christie's. Salget gjorde Fanzhi til en af Asiens mest succesfulde kunstnere - og den amerikanske turist en meget glad mand.

I 2013 lød hammerslaget for Fanzhis 'The Last Supper' på 157 millioner kroner

  

4. Cui Ruzhuo (født i 1944) – I alt 309 solgte værker til en samlet pris på 332.818.000 dollars.

Cui Ruzhuo er en kinesisk kunstner, der er kendt for hans billeder af blomster, fugle og landskaber. Han blev født i Beijing og studerede under den anerkendte kunstner Li Luchan. Ruzhuo arbejdede i en periode som lærer på Academy of Arts and Design i Beijing indtil han i 1981 flyttede til USA.

 

Han returnerede i midten af 90’erne til Kina, hvor han fungerede som mentor for kinesiske kunstnere på det ”the Chinese National Academy of Art”. Udover selv at være kunstner er Ruzhuo også kendt for sin store samling på flere hundrede kinesiske kunstværker.

 

Ruzhuo har blandt andet i 2011 solgt et maleri ved navn ”Lotus” for ikke mindre end 15 millioner dollars på Christies i Hong Kong samt ”Landscape in snow” for hele 30 millioner dollars i 2015 hos auktionshuset Poly i Hong kong. Sidstnævnte gjorde ham til den bedst sælgende kinesiske kunstner nogensinde.

  

3. Chistopher Wool (født i 1955) - På tredjepladsen med alt 255 solgte værker til en pris på samlet 378.224.000 dollars.

Den amerikanske kunstner Christopher Wool begyndte at male i 1980erne, på et tidspunkt, hvor mange betragtede mediet som forældet og irrelevant for avantgardistisk praksis. Han fik et gennembrud omkring 1987 med sine stiliserede blomstermotiver og mønster-malerier. Sideløbende udviklede han også ord- og tekstbilleder, samt mere ekspressive kompositioner i 00erne og 10erne.

 

2.Jeff Koons (født i 1955) – På en andenplads med hele 721 solgte kunstværker til en samlet pris på 438.288.000 dollars.

Den amerikansk billedkunstner Jeff Koons brød igennem i 1980'erne med neopop. Med afsæt i reklamens æstetik og strategier kan hans værker ses som en kalkuleret fremvisning af forbrugsgoder og begærsobjekter, fx husholdningsmaskiner, kitschgenstande og pornografiske fotografiske tableauer.

Jeff Koons andre kendte værker tæller bl.a. en serie på tre guldbelagte porcelænsstatuer af musikeren Michael Jackson og hans kæledyr, aben Bubbles, Michael Jackson and Bubbles (1988), og den ikoniske 12 m høje blomsterskulptur af en hundehvalp, Poppy (1992).

Jeff Koons' udstillinger har som regel nydt stor mediebevågenhed, bl.a. en skulpturudstilling i 2008 på Versailles-slottet nær Paris.

 

1. Gerhard Richter (født i 1932) – På en klar førsteplads med hele 1418 kunstværker. Den samlede pris er på intet mindre end 1.207.418.000 dollars.

Richter er kendt for sine "fotomalerier", særlig landskabsbilleder samt sine abstrakte malerier. Hans værker har en spænding mellem den afbilledede virkelighed og aktualiteten i malerier; processen og materialet.

 

I sine fotomalerier begynder han med et fotografi – enten et han selv har taget eller et han har fundet – som han projicerer på et lærred og tegner efter det. Han benytter så de samme farver som i fotografiet og maler over det. Et af hans kendetegn er en sløret overflade, som giver billedet et fotografisk udtryk og samtidig fungerer som et bevis på malerens handlinger.

 

Hos Galleri Mynewart.dk har ikke vi kunst udført af ovenstående personer - til gengæld har vi en stor samling flotte malerier til salg i vores webshop. Udover moderne malerier har vi også et stort udvalg af plakater til salg.