Et par skæve historier fra kunstverdenen

Et par skæve historier fra kunstverdenen

Et par skæve historier fra kunstverdenen

 

Levede datidens kunstnere i fattigdom?

 

Det er almen kendt, at de fleste af i hvert fald datidens store kunstnere, først fik deres store anerkendelse længe efter de døde. Før det blev deres værker ikke udstillet i gallerier verden over og solgt for svimlende millionbeløb. Her er et par eksempler på nogle af de største kunstnere, der trods alle deres nu store værker levede i fattigdom.

  

Vincent van Gog levede et kort og plaget liv og begik selvmord i en alder af kun 37 år gammel. På trods af dette nåede han at male intet mindre end 2000 kunstværker. Med en så stor mængde kunst, skulle man ikke tro, at det kun lykkedes van Gogh at sælge ét enkelt maleri i sin levetid. Dette er dog sandheden om van Gogh. Ifølge kunsteksperter var Van Gogh forud for sin tid rent kunstnerisk, hvilket er forklaringen på, at han ikke blev anerkendt og derved ikke solgte nogle værker. Van Gogh døde som en fattig mand i 1890. Selvom Van Gogh aldrig fik gang i salget af sine værker betød det ikke, at han ikke mente at hans malerier var gode. Van Gogh er nemlig kendt for at have udtalt følgende: "Jeg kan ikke ændre på det faktum, at mine malerier ikke sælger. Men tiden vil komme hvor folk vil anerkende, at mine malerier er mere værd end den maling, der er brugt på lærredet". Dette må man sige han havde ret i. I dag bliver Van Goghs malerier solgt til mange hundrede millioner kroner stykket, og nyder en enorm anerkendelse verden over, ligesom Van Gogh ham selv bliver hyldet som værende en af verdens dygtigste og mest indflydelsesrige kunstnere.

  

Van Gogh er dog ikke den eneste, nu verdenskendte kunstner, hvis arbejde ikke blev anerkendt i sin levetid.

  

Claude Monet var en af grundlæggerne bag stilarten impressionisme, men i sin levetid blev de værker, der nu bliver solgt til op til flere hundrede millioner ikke anerkendt af datidens kunsteksperter. Monet's værker blev kaldt "formløse, ufærdige og grimme". Som følge heraf levede Monet en kummerlig tilværelse i fattigdom sammen med sin familie.

 

Hitler som kunstner?

 

Kunne Adolf Hitler være blevet en kunstner i stedet for en massemorder?

 
Hitler er kendt for alverdens modbydeligheder, men før han blev kendt for dette havde han et hjerte, der brændte for kunst.
Adolf Hitler var som 18 årig vild med at male. Hitler flyttede til Wien, hvor han boede i perioden 1908-1913, og forsøgte at ernære sig som kunstner. Hitler malede i denne tid hundredevis af malerier og postkort, som fortrinsvis blev solgt igennem en Østrigsk forretningsmand ved navn Samuel Morgenstern.

 

I 1913 forsøgte Hitler uden held i flere omgange at komme ind på kunstakademiet i Wien. Han var vild med at male bygninger, og dette anerkendte de i høj grad på kunstakademiet. De oplyste derfor Hitler om, at han kunne blive en glimrende arkitekt, men altså ikke billedkunster.

 

I 1914 søgte Hitler ind i militæret. Under 1. verdenskrig havde Hitler ofte sine malerier med ved fronten, hvor han brugte sin fritid på at male. Dette var den sidste tid Hitler malede. Herefter steg hans interesse for politik, og hans kunstneriske arbejde blev ladt i baggrunden. Ifølge en artikel i den britiske "War Blue Book" havde Hitler dog en samtale i 1939 med den britiske ambassadør, hvorunder Hitler udtalte: "Jeg er en kunstner. Jeg vil ende mine dage som en kunstner".

 
De fleste af hans værker blev fundet i en lejlighed i München efter 2. verdenskrig. En del er i dag solgt på aktion til millioner, men der er også stadig en del der er beslaglagt af de Amerikanske myndigheder. Et af hans værker (Slottet Neuschwanstein) blev i 2015 solgt til en kinesisk opkøber for 100.000 Euro. Slottet skulle eftersigende havde givet inspiration til Askepots slot i Disneyland og blev bygget i det 19. århundrede.

 

Fandt maleri til 900 millioner kroner på loftet

 

At vinde i lotto: Fandt maleri, der kan være op til 900 millioner kroner værd
På et loft i Toulouse blev der fundet et angiveligt 400 år gammelt maleri. Maleriet har ligget på loftet i omkring 150 år og er formentlig malet af den italienske kunstner Caravaggio.

 

Maleriet blev fundet, da ejerne af et hus i Frankrig var i gang med at reparere en vandskade. De var i den forbindelse oppe på loftet og fandt her for enden af taget en gammel og låst dør, som de var nødt til at slå ind. Bag døren lå der så et maleri. Et maleri, der anslås at have ligget der i omkring 150 år. Uset, uberørt og uden husejernes viden. Det franske par fik maleriet vurderet, og her blev de mildt sagt noget overraskede over at høre, at maleriet var et 400 år gammelt Caravaggio med en anslås værdi på ikke mindre end 900 millioner kroner. Maleriet menes at være malet i Rom i år 1604 og bærer titlen "Judiths halshugning af Holofernes". Kunstværket forestiller den bibelske heltinde Judiths drab på en assyrisk general. Maleriet er samtidig blevet officielt udråbt til nationalklenodie af de franske myndigheder. De franske myndigheder forsøger samtidig at rejse nok penge til at købe kunstværket, der qua at være udråbt til nationalklenodie ikke må forlade landet i 30 måneder, hvorfor de har noget tid at løbe på.

 

Hvis du selv mangler malerier kan du med fordel besøge vores galleri, hvor vi har mange flotte grafiske plakater og malerier til salg.